Judecătorii Curții Constituționale au luat o decizie fără precedent în istoria post-decembristă a României: anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024.
Decizia vine pe fondul unor dovezi care indică implicarea Federației Ruse în procesul electoral, dovezi prezentate recent în urma declasificării unor rapoarte secrete.
Alegerile prezidențiale au fost anulate. Duelul Elena Lasconi - Călin Georgescu pentru șefia statului nu va mai avea loc
În cadrul unei ședințe tensionate, Curtea Constituțională a analizat informațiile desecretizate de Serviciul Român de Informații (SRI) și alte instituții, care au relevat o ingerință externă semnificativă în alegeri.
Documentele au arătat că Federația Rusă a influențat procesul electoral, viciind rezultatele și compromițând integritatea votului.
Potrivit judecătorilor, decizia de anulare a fost luată ”pentru asigurarea corectitudinii și legalității procesului electoral”.
În comunicatul oficial, Curtea a subliniat că hotărârea este definitivă și obligatorie pentru toate instituțiile statului.
Alegerile vor fi reluate de la zero
Conform deciziei Curții Constituționale, Guvernul va trebui să stabilească un nou calendar electoral pentru cele două tururi de scrutin.
”Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, iar Guvernul va decide o nouă dată pentru alegeri”, se arată în comunicatul CCR.
Această hotărâre a fost luată în contextul în care Diaspora începuse deja votul pentru turul al doilea. Până la momentul anunțului, peste 33.000 de români din afara granițelor votaseră.
Informațiile care au declanșat criza electorală
Declasificarea unor rapoarte prezentate în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a fost elementul declanșator al acestei decizii.
Documentele au indicat implicarea directă a Federației Ruse prin manipularea informațională și financiară a procesului electoral.
Un caz specific menționat de SRI a vizat donații obscure, de peste un milion de euro, către o campanie electorală oficial declarată cu ”zero buget”.
Ce urmează pentru România?
În acest moment, România se confruntă cu o criză politică și electorală majoră.
Hotărârea CCR impune Guvernului să emită o nouă hotărâre care să stabilească un calendar electoral revizuit.
În același timp, autoritățile trebuie să ia măsuri pentru a preveni ingerințele externe în viitor.
Decizia pune o presiune suplimentară asupra sistemului electoral românesc, obligând autoritățile să regândească rapid procesul și să restaureze încrederea publică.
Toate privirile sunt acum îndreptate către Guvern, care trebuie să răspundă ferm și să asigure desfășurarea unor alegeri corecte.