Radierea AMFB poate provoca un adevărat dezastru în fotbalul românesc. Echipele afectate sunt FCSB, Rapid și Dinamo din SuperLiga, precum și Steaua și Metaloglobus, formații din Liga 2.
Giganții României au ajuns să “tremure” serios, după dizolvarea AMFB
În urma deciziei Curții de Apel, care a dus la dizolvarea Asociației Municipale de Fotbal București, AFC Rapid și Progresul București au câștigat procesul.
Drept urmare, clubul Rapid a cerut să fie admis ca susținător al AMFB.
În acest context, Rapid și-a manifestat interesul prin invocarea unui document oficial emis de Federația Română de Fotbal, semnat de șeful departamentului juridic al Casei Fotbalului, Adrian Stângaciu.
Conform documentului, reglementările FRF prevăd că echipele din SuperLiga și Liga 2 să aibă un număr minim de echipe de juniori pentru a putea participa în ligile respective.
Fără existența AMFB, tinerii fotbaliști pot fi extrem de afectați în dezvoltarea lor, în cadrul ligilor județene din fotbalul românesc.
Ba mai mult, cluburile bucureștene din primele două ligi, FCSB, Dinamo, Rapid, CSA Steaua și Metaloglobus, ar putea întâmpina probleme serioase legate de îndeplinirea condițiilor LPF/FRF și, astfel, nu vor îndeplini cerințele pentru obținerea licențelor pentru SuperLiga, Liga 2 și cupele europene.
Problema se poate rezolva în viitor, dar nimic nu e sigur
Adrian Stângaciu a subliniat că lucrurile nu sunt clarificate încă în legătură cu acest caz.
El a afirmat că cei care au susținut dizolvarea AMFB distorsionează realitatea.
”Trebuie să lămurim puțin lucrurile, sunt prezentate deformat de cei care au vrut dizolvarea AMFB. Pericolul ca aceste echipe să nu mai obțină licențele pentru SuperLiga, Liga 2, chiar și cupele europene nu este acum, ci pentru viitor.”, a declarat Adrian Stângaciu pentru GSP.
Șeful departamentului juridic al Casei Fotbalului a confirmat că marile consecințe ar putea avea loc în luna martie a anului 2026, dar și că există probabilitatea ca o continuitate a AMFB-ului printr-o nouă entitate juridică să fie asigurată.
”Licențierea se va face în martie 2026. Faptul că în 2026 ar exista riscul ca echipele să nu primească licențele este adevărat. Acest risc e valabil doar dacă pentru sezonul 2025-2026 nu va exista o competiție la nivelele de vârstă aferente Bucureștiului și recunoscută de FRF. O poate organiza o nouă entitate juridică, altă AMFB.”, a mai spus Adrian Stângaciu.